3月30日 11:00より19:00 開催致します
当日は、新酒の試飲、販売や酒粕詰放題復活
当日新酒のグラス呑みは、一杯500円!!(ごみの削減の為に1グラススタイルにご協力お願い致します)
※スタッフみんなで今年頑張って造りましたフレッシュな新酒を味わってください
またMORIKUNIの庭では、小豆島の様々な美味しいや、珍しいのもをご紹介いただいております。
是非、ゆっくりを新酒祭りを楽しんでください。
当日の配置図ですご覧ください
蔵見学ツアーにつきまして、蔵スッタフがご案内させていただきます時間帯は、3回のみといたします。
1.11:30〜
2.13:30〜
3.15:30〜
これ以外の時間帯は、受付でキャップ、シューズカバー、マスクと受け取って頂き、消毒の上で見学可能です。パネル等でのご案内となります。
※ロープの中に入ったり、機材等には触れないようにお願い致します。
https://www.instagram.com/morikunisakegura.
http://www.facebook.com/shodoshima.morikuni
Shodoshima New Sake Festival
It will be held from 11:00 to 19:00 on March 30th
On the day of the event, we will be offering new sake tasting, sales, and all-you-can-eat sake lees filling
A glass of new sake on the day is 500 yen per glass!! (To reduce waste, please enjoy a variety of things in one glass! Thank you for your cooperation.)
*Please enjoy the fresh new sake that all the staff worked hard to make this year
In addition, MORIKUNI's garden introduces a variety of delicious and rare items from Shodoshima.
Please take your time and enjoy the new sake festival.
Please take a look at the layout map for the day
Regarding the brewery tour, the brewery staff will be able to guide you only 3 times.
1.11:30〜
2.13:30〜
3.15:30〜
At other times, please pick up your cap, shoe covers, and mask at the reception desk, and disinfect them before you can tour. Information will be provided through panels, etc.
*Please do not step inside the rope or touch the equipment.
#小豆島 #香川県 #SHODOSHIMA #KAGAWA #小豆島酒造 #MORIKUNI #日本酒 #日本酒好きと繋がりたい #小豆島の地酒 #小豆島で唯一の酒蔵 #3月30日 #小豆島新酒祭り #MORIKUNIの庭には島の美味しいものや珍しいのもがずらり!#小豆島の新酒祭り楽しんでください
#駐車場 #駐車場は近くの苗羽小学校の駐車場をお借りいたしましたので使ってください。
]]>
スタッフ一同、たのしい時間をお過ごしいただけるように努力いたしますので、何卒よろしくお願い致します。
3月30日の新酒祭りの駐車場につきまして、当日苗羽小学校のグラウンドをお借致しました。
小豆島酒造の第2駐車場から画像でご案内いたします。
1.2.
小豆島酒造の第2駐車場から県道28号線を坂手港、二十四の瞳映画村方面に向かいます。
3.
JA苗羽、小豆警察署の信号を越えます。
4.
小豆警察署の信号を越え1本目の路地を右に曲がります。
5.
50M程進むと苗羽小学校のグラウンドの入り口が右側に見えてきます。cafe EATさんの前あたりです。
小豆島酒造からのお願い
・グラウンドは、中央付近の使用は避けて、道路側、プール側に 一列で駐車してください。
・トイレ等の駐車場以外の使用はお控え下さい。
・ゴミ等を捨てないようマナーを守りましょう
・駐車場内での事故、トラブルに関しましては、弊社責任は負いかねます。
・飲酒される方は、飲酒運転になりますので、必ず各交通機関を ご利用下さい。
https://www.instagram.com/morikunisakegura.
http://www.facebook.com/shodoshima.morikuni
Only one week left until the Shodoshima Shinshu Festival on the 30th
All of our staff members will do their best to ensure that you have a pleasant time with us, so we appreciate your cooperation.
Regarding the parking lot for the New Sake Festival on March 30th, we borrowed the grounds of Naeba Elementary School on that day.
We will show you the image from the second parking lot of Shodoshima Sake Brewery.
1.2.
From Shodoshima Sake Brewery's second parking lot, take Prefectural Route 28 towards Sakate Port and 24 Eyes Eigamura.
3.
JA Naeba, cross the Azuki Police Station traffic light.
Four.
Cross the traffic light of Azuki Police Station and turn right at the first alley.
Five.
After about 50m, you will see the entrance to the field of Naeba Elementary School on the right. It's in front of cafe EAT.
Request from Shodoshima Sake Brewery
・Avoid using the area near the center of the grounds and park in a line on the road or pool side.
・Please refrain from using the restrooms or other areas other than the parking lot.
・Let's follow good manners and don't throw away trash etc.
・We are not responsible for any accidents or troubles that occur in the parking lot.
・If you drink alcohol, you will be driving under the influence of alcohol, so please be sure to use the appropriate means of transportation.
#小豆島 #香川県 #SHODOSHIMA #KAGAWA #小豆島酒造 #MORIKUNI #日本酒 #日本酒好きと繋がりたい #小豆島の地酒 #小豆島で唯一の酒蔵 #3月30日 #小豆島新酒祭り
小豆島酒造の第2駐車場から県道28号線を坂手港、二十四の瞳映画村方面に向かいます。
JA苗羽、小豆警察署の信号を越えます
小豆警察署の信号を越え1本目の路地を右に曲がります。
50M程進むと苗羽小学校のグラウンドの入り口が右側に見えてきます。cafe EATさんの前あたりです。
]]>
100mlずつの呑み比べセットです。
プレゼントにどうぞ!
中に、小豆島の食材を使ったそれぞれのお酒に合うマスターレシピ、小豆島の観光地とMORIKUNIのオリーブ酵母酒をコラボ!
小豆島が詰まったしおりが入っています
オリーブ酵母(小豆島のオリーブの実から酵母を採取)KO18.KO15.KO23.KO7の4種の酵母を使用し、お米は、地元の酒米にこだわり、「小豆島の休耕田を酒米で緑いっぱいに!」と地元の生産者の方々にご協力をお願いしています。
・はちはち
さぬきオリーブ酵母KO23 小豆島中山千枚田産きぬひかり
・小豆島にオリーブのみのなるころ…
さぬきオリーブ酵母KO18 香川県産オオセト使用
・ながら、
さぬきオリーブ酵母KO15
小豆島産オオセト(No1)/香川県産オオセト使用(No2)
・ホシガジョウノソラ
さぬきオリーブ酵母KO7 香川県産オオセト使用
https://www.instagram.com/morikunisakegura.
http://www.facebook.com/shodoshima.morikuni
I made a set to compare olive yeast sake
This is a 100ml drinking comparison set.
Please give it as a gift!
Inside is a master recipe using Shodoshima ingredients that goes well with each drink, and a collaboration between Shodoshima's tourist spots and MORIKUNI's olive yeast sake!
Contains a bookmark filled with Shodoshima
We use four types of olive yeast: KO18, KO15, KO23, and KO7 (yeast collected from olive fruits on Shodoshima), and we are particular about locally produced sake rice. We are asking for the cooperation of local producers.
・Hachi Hachi
Sanuki Olive Yeast KO23 Kinuhikari from Shodoshima Nakayama Senmaida
・When the olives grow on Shodoshima?
Sanuki Olive Yeast KO18 Uses Oseto from Kagawa Prefecture
·nagara,
Sanuki Olive Yeast KO15
Using Oseto from Shodoshima (No. 1) / Using Oseto from Kagawa Prefecture (No. 2)
・Hoshigajo no sora
Sanuki Olive Yeast KO7 Uses Oseto from Kagawa Prefecture
#小豆島 #香川県 #SHODOSHIMA #KAGAWA #小豆島酒造 #MORIKUNI #日本酒 #日本酒好きと繋がりたい #小豆島の地酒 #小豆島で唯一の酒蔵 #ホシガジョウノソラ #オリーブ酵母KO23 #オリーブ酵母KO15 #オリーブ酵母KO18 #オリーブ酵母KO7 #さぬきオリーブ酵母 #オオセト
#小豆島 #香川県 #SHODOSHIMA #KAGAWA #小豆島酒造 #MORIKUNI #日本酒 #日本酒好きと繋がりたい #小豆島の地酒 #小豆島で唯一の酒蔵 #ホシガジョウノソラ #さぬきオリーブ酵母 #オオセト #はちはち #小豆島にオリーブの実のなるころ #ながら
]]>弊社の「ながら」が国産農林産品利用部門で農林水産大臣賞を受賞しました。
https://www.instagram.com/morikunisakegura.
http://www.facebook.com/shodoshima.morikuni
The other day, on March 4th (Monday) at 2:30 pm, the awards ceremony for the Excellent Hometown Food Central Contest was held at Josui Kaikan.
Our company's ``Nagara'' won the Minister of Agriculture, Forestry and Fisheries Award in the Agriculture, Forestry and Fisheries Utilization Category.
mailbox:///C:/Users/eanas/AppData/Roaming/Thunderbird/Profiles/ga9s9m6i.default/Mail/mail13.shop-pro.jp/Inbox?number=67141&part=1.2&filename=%E6%A8%AA%E8%A1%A8R5%E3%82%B3%E3%83%B3%E3%82%AF%E3%83%BC%E3%83%AB%E5%87%BA%E5%93%81%E8%B2%A1%E6%A6%82%E8%A6%81%EF%BC%88%E6%9C%80%E6%96%B0%E7%89%88%EF%BC%89.pdf&type=application/pdf
#小豆島 #香川県 #SHODOSHIMA #KAGAWA #小豆島酒造 #MORIKUNI #日本酒 #日本酒好きと繋がりたい #小豆島の地酒 #小豆島で唯一の酒蔵 #フォレスト酒蔵MORIKUNIギャラリー #小豆島の酒蔵カフェ #小豆島の小さな酒蔵 #さぬきオリーブ酵母 #チーム金子 #ながら、
]]>小さな酒蔵の酒質の向上は勿論の事、若手の育成にも注力いただき、蔵スッタフも機械があるわけでもない小さい蔵で、金子杜氏のご指導の下、手抜きすることなく一生懸命酒つくりに取り組んでおりました。
3日には、若手女性蔵人2名を連れて、地元の酒屋さんのお声掛けで、地元小豆島の方々にもっと小豆島酒造のお酒を知って頂こうと、日本酒の会に参加して下さり、小豆島酒造の為に心から一生懸命になって頂いてる姿には、本当に感謝しかありません。
毎年の事ですが、おやっさんが帰られると蔵がシーンとしていてしばらくは、スッタッフ皆寂しがります。
蔵スッタフたちはまだまだ仕込作業が続きます。金子杜氏の教えを守って、怪我をすることなく今年の仕込みを終わらせたいと思います。
この日は、里奈子ちゃんがお休みで、フルメンバーではないのですが、おばあちゃんも加わってお見送り
おやっさーん
来年も絶対に来ていただいて、おやっさんが常におっしゃられている、「小さな蔵の大きな夢」を皆で実現しましょう!!
スタッフ全員待っています
https://www.instagram.com/morikunisakegura.
http://www.facebook.com/shodoshima.morikuni
On March 5th, the brewery was closed and Kaneko returned to Shiga.
In addition to improving the quality of sake in a small sake brewery, he also focused on nurturing young staff, and under the guidance of Toji Kaneko, in a small brewery with no staff or machinery, he worked hard to make sake without cutting corners. I was working on it.
On the 3rd, I brought along two young female brewers and, at the request of a local liquor store, participated in a sake meeting to let the people of Shodoshima know more about the sake of Shodoshima Sake Brewery. ,kaneko toji, I am truly grateful for all the hard work you are doing for Shodoshima Sake Brewery.
It happens every year, but when the chief brewer Kaneko returns home, the brewery becomes a scene, and all the staff miss him for a while.
The brewery staff is still working on the preparation. I would like to follow Toji Kaneko's teachings and finish this year's preparation without getting injured.
On this day, Rinako-chan is absent, so she is not a full member.
Kaneko toji Brewer
Please come again next year, and let's all make the "big dream of a small brewery" come true, as the old man always says!
All staff are waiting
#小豆島 #香川県 #SHODOSHIMA #KAGAWA #小豆島酒造 #MORIKUNI #日本酒 #日本酒好きと繋がりたい #小豆島の地酒 #小豆島で唯一の酒蔵 #フォレスト酒蔵MORIKUNIギャラリー #小豆島の酒蔵カフェ #金子義孝 #但馬杜氏組合 #小さい蔵の大きな夢 #チーム金子
]]>
2月20日に日本商工会議所の全国観光お土産品連盟共催の2023年度全国推奨観光お土産品審査会の表彰式がございました。
ちょうど仕込の最盛期にて出席は出来ませんでしたが、グローバル部門にて「小豆島にオリーブの実のなるころ…」が、中国大使館賞を頂きました。
小豆島の酵母、地元香川の坂間にこだわったお酒が、続いて賞を頂いたことは本当に喜ばしく地元小豆島に感謝いたします。
https://www.https://www.facebook.com/shodoshima.morikuni
http://ttps://www.instagram.com/morikunisakegura.
On February 20th, the Chinese Embassy won the award in the global category at the 2023 National Recommended Tourism Souvenir Review Committee co-sponsored by the Japan Chamber of Commerce and Industry and the National Tourism Souvenir Federation. I received an award.
We are really happy that our sake, made with yeast from Shodoshima and local Sakama from Kagawa, has received this award, and we would like to express our gratitude to our hometown of Shodoshima
#小豆島 #香川県 #SHODOSHIMA #KAGAWA #小豆島酒造 #MORIKUNI #日本酒 #日本酒好きと繋がりたい #小豆島の地酒 #小豆島で唯一の酒蔵 #フォレスト酒蔵MORIKUNIギャラリー #小豆島の酒蔵カフェ #小豆島にオリーブの実のなるころ… #さぬきオリーブ酵母
フォレスト酒蔵MORIKUNIギャラリーから、ちょっと贅沢なメニューのお知らせです。
酒蔵のカフェで、もっとゆっくりと島の地酒を楽しんでいただきたいと、蔵で一番人気のランチ「杜氏のまかない飯」をちょっと贅沢に「はれご膳」3,500円のランチをお雛祭りに合わせまして、平日限定(要予約)をメニューに加えさせていただく事に致しました。
・一の膳は、お酒を楽しんでいただくおつまみのお膳
島の地酒!森生貯蔵酒の桝酒とお楽しみ頂きます。
・二の膳は、やはり外せないのが、おばあちゃんの具だくさんの粕汁
寒霞渓地区の藤本さんの作ったこしひかりのごはんと、島の佃煮、お酒に合う小鉢、小豆島のオリーブのお茶のお膳。
・三の膳は、酒米オオセトの米粉を使った最中に、人気の酒粕あんこと酒粕ジェラートを挟んでお召し上がりいただきます。 デザートのお膳
と、ゆっくりと島の酒蔵でお酒を楽しんでいただけるランチをご用意させて頂きました。
是非、島の酒蔵カフェでゆったりと地酒をお楽しみください。
https://www.instagram.com/morikunisakegura.
http://facebook.com/shodoshima.morikuni
We are announcing a slightly luxurious menu from Forest Sake Brewery MORIKUNI Gallery.
At the brewery's cafe, we want you to enjoy the island's local sake more slowly, so we offer a slightly more luxurious version of the brewery's most popular lunch, ``Toji's Meal Meal.'' In conjunction with the festival, we have decided to add a weekday-only menu (reservation required).
・The first meal is a set of snacks to enjoy with alcohol.
Local island sake! Enjoy it with sake from Morinamachozo
・For the second meal, you can't miss it: Grandma's lees soup with lots of ingredients
Koshihikari rice made by Mr. Fujimoto from the Kankakei area, tsukudani from the island, a small side dish that goes well with alcohol, and a tea set with olives from Shodoshima.
・The third meal is made with rice flour from Ooseto sake rice, and is served with the popular sake lees red bean paste and sake lees gelato. Dessert meal
We have prepared a lunch where you can relax and enjoy a drink at a sake brewery on the island.
Please come and relax and enjoy local sake at the island's sake brewery cafe.
#小豆島 #香川県 #SHODOSHIMA #KAGAWA #小豆島酒造 #MORIKUNI #日本酒 #日本酒好きと繋がりたい #小豆島の地酒 #小豆島で唯一の酒蔵 #フォレスト酒蔵MORIKUNIギャラリー #小豆島の酒蔵カフェ #ゆっくりと酒蔵カフェで地酒を楽しんでいただきたい #限定ですので要予約
]]>
小豆島酒造では、今期も農水省のLFP事業に採択していただき、新たなオリーブ酵母(KO7)の試験醸造を経て、白ワインのような「ホシガジョウノソラ」を商品化し、2月26日にマドリードの日本酒イベントにて、新商品の評価会と商談会に参加させて頂きました。
「ホシガジョウノソラ」は、アルコール度数は、14.0と低めで呑みやすいのですが、熟したバナナのような香りと、お米の味わいのしっかりとした純米酒に仕上がりました。
金子杜氏曰く、「これは、日本酒のシャルドネや!!」
酸のバランスが良く、まさに食中酒
折角KO18・KO23・KO15・KO7の4菌種が揃いましたので、オリーブ酵母酒吞み比べセットも作りました。
4種全て味わいが違いますので、ぜひそれぞれのお食事に合わせて,お試しいただきたい
今回2月26日にマドリードの会場では、日本酒造組合中央会のイベントがあり、日本酒の呑み方や専門的な説明、ワインと日本酒の違いなど、現地のソムリエやシェフが、熱心に講義を受けられておりました。また、実際に鯖の酢漬けや、ウニのパテ、あん肝のお料理と合わせて、ワインとの違いを実際に体感もさせて頂きました。日本酒は、見事に生臭さや嫌なものを口の中で中和させて、さらっと流してしまう!感動しました素晴らしい!!
遠く異国の地で、日本酒の様々な説明をされながら、世界に広めて頂いている方々には、本当に感謝です。今回、実際に鯖の酢漬けを食べてみて、ワインと日本酒を合わせることで、その違いを知ることが出来ました。日本酒は素晴らしい!!
https://www.instagram.com/morikunisakegura.
http://www.facebook.com/shodoshima.morikuni
Shodoshima Sake Brewery was selected for the LFP project by the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries again this season, and after test brewing a new olive yeast (KO7), they commercialized the white wine-like "Hoshigajounosora" and released it in Madrid on February 26th. At the Japanese sake event, I participated in a new product evaluation session and a business meeting.
``Hoshigajounosora'' has a low alcohol content of 14.0, making it easy to drink, but it is a junmai sake with a ripe banana-like aroma and a strong rice flavor.
According to the chief brewer Kaneko, “This is the Chardonnay of Japanese sake!!”
It has a good balance of acid and is perfect for drinking with food
Since we have acquired 4 types of bacteria, KO18, KO23, KO15, and KO7, we have also created an olive yeast sake comparison set.
All four types have different tastes, so please try them according to each meal
This time, on February 26th, there was an event held by the Japan Sake Makers Association at a venue in Madrid, where local sommeliers and chefs enthusiastically gave lectures on how to drink sake, professional explanations, and the difference between wine and sake. It was.
We also had the opportunity to experience the difference between wine and wine by pairing it with pickled mackerel, sea urchin pate, and monk liver dishes.
Sake perfectly neutralizes fishy and unpleasant smells in your mouth and washes them away easily!
I was impressed Amazing! !
I am truly grateful to the people who are spreading the word around the world by explaining various aspects of Japanese sake in faraway countries.
This time, I actually tried pickled mackerel and learned the difference by pairing it with wine and sake.
Sake is amazing! !
#小豆島 #香川県 #SHODOSHIMA #KAGAWA #小豆島酒造 #MORIKUNI #日本酒 #日本酒好きと繋がりたい #小豆島の地酒 #小豆島で唯一の酒蔵 #スペイン #マドリード #小豆島の地酒を世界に #フランス #オリーブ酵母 #新たなオリーブ酵母KO7 #発酵食品の島小豆島 #オリーブ酵母酒呑み比べセット
]]>
今回は、「びびび。」本醸造
びびび。」本醸造は、さっぱりとしたお酒ですが、しっかりと旨みがのったお酒ですので、鯛や鰆の白身魚にも、脂ののった穴子の白焼きにも相性ピッタリです。
口あたりも軽く、後口がスッキリとしたお酒です。
冷やでも、お燗して召し上がっていただいても美味しいお酒です。
びびび。のラベルは、海にさす日差しを表してます。
「びびび。」は、今年もワイングラスでおいしい日本酒アワード2024で、金賞を頂きました
【蔵スタッフより一言】
びびび。は、青い梨のような香りで後味がスッキリしているので、カルパッチョなどが合いそうです。
合う料理:寿司、刺身、鰆、穴子の白焼きなど
https://www.instagram.com/morikunisakegura.
http://www.facebook.com/shodoshima.morikuni
We sent alcohol to Montreal, Canada
This time, “Bibibi.” Honjozo!!
Bibibi. ” Honjozo is a refreshing sake, but it is a sake with a strong flavor, so it goes perfectly with white fish such as sea bream and mackerel, and fatty conger eel.
This sake is light on the palate and has a refreshing aftertaste.
It is a delicious drink that can be enjoyed either cold or warmed.
Bibibi. The label represents sunlight shining on the sea.
“Bibibi.” won the gold award at the Delicious Sake in Wine Glass Awards 2024 again this year
[A word from the brewery staff]
Bibibi. has a green pear-like aroma and a refreshing aftertaste, so it would go well with carpaccio etc.
Pairing dishes: sushi, sashimi, mackerel, grilled conger eel, etc.
#小豆島 #香川県 #SHODOSHIMA #KAGAWA #小豆島酒造 #MORIKUNI #日本酒 #日本酒好きと繋がりたい #小豆島の地酒 #小豆島で唯一の酒蔵 #フォレスト酒蔵MORIKUNIギャラリー #びびび。 #ワイングラスでおいしい日本酒アワード2024 #スッキリさっぱり本醸造
]]>農林水産大臣賞受賞 「ながら、」
2月14日に「令和5年度優良ふるさと食品中央コンクール」の受賞発表があり、小豆島酒造のオリーブ酵母酒「ながら、」純米大吟醸酒が、国産農林産品利用部門で、農林水産大臣賞を受賞致しました。
優良ふるさと食品中央コンクールとは、
全国各地で生産されている地域色豊かな「ふるさと食品」の中で、製造・加工に関する新技術等による品質の向上及び地域で生産される農林水産物の加工利用の面で特に優れた成果をあげた食品に対して、農林水産大臣賞、農林水産省大臣官房長賞及び一般財団法人食品産業センター会長賞を授与するものです。
https://www.shokusan.or.jp/furusato/
純米大吟醸「ながら、」とは、
お米は、香川県産オオセトを使用、酵母は小豆島のオリーブの実から採取しましたさぬきオリーブ酵母KO15を使用、「酒母四段製法」という珍しい製法で、味の広がりの多い食中酒向きの上品な香りがあり柔らかい口当たりとしっかりとした旨味を持った純米大吟醸に仕上げました。
この商品は、令和4年度香川県地域食品産業連携プロジェクト(LFP)推進事業 により開発、地域の生産者様に応援出来る仕組みのお酒です。
https://www.instagram.com/morikunisakegura.
http://www.facebook.com/shodoshima.morikuni
2020 Excellent Hometown Food Central Competition
Minister of Agriculture, Forestry and Fisheries Award for ``Nagara''
On February 14th, the winners of the ``Reiwa 5th Excellent Hometown Food Central Competition'' were announced, and Shodoshima Sake Brewery's olive yeast sake ``Nagara'' Junmai Daiginjo won the Minister of Agriculture, Forestry and Fisheries Award in the domestic agricultural and forestry products utilization category. was awarded.
What is the Excellent Hometown Food Central Competition?
Among the regionally unique "hometown foods" produced all over the country, we have achieved particularly excellent results in improving quality through new manufacturing and processing technologies, and in processing and utilizing locally produced agricultural, forestry, and fishery products. The Minister of Agriculture, Forestry and Fisheries Award, the Minister of Agriculture, Forestry and Fisheries Chief Cabinet Secretary's Award, and the Food Industry Center Chairman's Award will be awarded to food that has
https://www.shokusan.or.jp/furusato/
What is Junmai Daiginjo “Nagara”?
For the rice, we use Ooseto from Kagawa Prefecture, and for the yeast, we use Sanuki Olive Yeast KO15, which is collected from olives on Shodoshima Island.The rice is made using a rare manufacturing method called the ``shubo four-stage method'', and is a sake with a wide range of flavors that is suitable for use with meals. This Junmai Daiginjo has an elegant aroma, soft texture, and strong flavor.
This product was developed as part of the Kagawa Prefecture Local Food Industry Collaboration Project (LFP) promotion project in 2020, and is an alcoholic beverage designed to support local producers.
#小豆島 #香川県 #SHODOSHIMA #KAGAWA #小豆島酒造 #MORIKUNI #日本酒 #日本酒好きと繋がりたい #小豆島の地酒 #小豆島で唯一の酒蔵 #フォレスト酒蔵MORIKUNIギャラリー #新酒 #さぬきオリーブ酵母KO15 #ながら、#令和5年度優良ふるさと食品中央コンクール #農林水産大臣賞受賞
]]>お酒を、イギリスとオランダにそれぞれ贈ります。
今回イギリスへは、利き酒セットを初めて送ります。
😁「ふわふわ。」「ふふふ。」「うとうと。」「びびび。」と瀬戸内海をイメージした可愛らしい呑み比べセットです。
小豆島の木箱職人さんが手作りした木箱に入ってお届けいたします😘
https://www.facebook.com/shodoshima.morikuni
http://www.facebook.com/shodoshima.morikuni
We will send sake to England and the Netherlands.
This time, I will be sending a sake tasting set to England for the first time.
😁This is a cute drinking comparison set with images of the Seto Inland Sea, such as "Fuwafuwa." "Fufufu." "Utouto." "Bibibi."
Delivered in a wooden box handmade by a wooden box craftsman from Shodoshima.
#小豆島 #香川県 #SHODOSHIMA #KAGAWA #小豆島酒造 #MORIKUNI #日本酒 #日本酒好きと繋がりたい #小豆島の地酒 #小豆島で唯一の酒蔵 #フォレスト酒蔵MORIKUNIギャラリー #新酒 #イギリスに送ります。#オランダに送ります。#利き酒セット #木箱は島の木下製函さんの手作り
#可愛らしい呑み比べセット
]]>
]]>
]]>
フランス パリでのお酒のお問い合わせは、KIOKOまで、お願い致します。
https://www.facebook.com/Magasin.KIOKO.Alimentation.Japonaise
https://www.instagram.com/morikunisakegura.
https://www.facebook.com/shodoshima.morikuni
We will send sake to France.
We are sending out this year's new sake, including Shodoshima's olive yeast sake ``Nagara''"Fuwafuwa"
#小豆島 #香川県 #SHODOSHIMA #KAGAWA #小豆島酒造 #MORIKUNI #日本酒 #日本酒好きと繋がりたい #小豆島の地酒 #小豆島で唯一の酒蔵 #フォレスト酒蔵MORIKUNIギャラリー #新酒 #ながら、 #ふわふわ。#フランス #KIOKO #京子食品
]]>
MORIKUNIの蔵では、助っ人さんにも手伝って頂き、蔵スタッフ総動員で「小豆島にオリーブの花の咲くころ・・・」を搾りの作業をました。蔵中にオリーブ酵母のフルーツのような香りがしています。
毎年人気の300本限定で袋絞りをしますオリがらみのフルーティなオリーブ酵母酒です。瓶詰めチェックが終わりましたら、ご案内させて頂きます。
Today is Setsubun
At MORIKUNI's warehouse, a helper also wore it.
The entire brewery staff mobilized to squeeze the ``olive flowers blooming on Shodoshima...''.
There is a fruity scent of olive yeast in the brewery.
his is a popular fruity olive yeast sake that is squeezed into bags in a limited edition of 300 bottles every year. We will notify you once the bottling check is complete.
https://www.instagram.com/morikunisakegura.
http://www.facebook.com/shodoshima.morikuni
#小豆島 #香川県 #SHODOSHIMA #KAGAWA #小豆島酒造 #MORIKUNI #日本酒 #日本酒好きと繋がりたい #小豆島の地酒 #小豆島で唯一の酒蔵 #フォレスト酒蔵MORIKUNIギャラリー #新酒 #小豆島にオリーブの花の咲くころ・・・ #限定品
]]>
岡山の嘉美心酒造さんと初コラボ参加致します!
当日は、美味しいおでんやお弁当、スィーツ…日本酒に合わせていろいろな美味しいおつまみ?もございます。
小豆島酒造?MORIKUNIからは、今年の一押し商品をいち早くお客様にとの新で頂けるように、小豆島のオリーブの実から酵母を採取いたしましたオリーブ酵母酒をはじめ、スタッフお勧めの新酒を色々ご用意させて頂く予定です
音楽と美味しい地酒、美味しいお食事を楽しみ下さい。
クルーズ船で、お待ち致しております。
お問い合わせは、こちらまで!!
国際両備フェリー
Cruise comparing sake only
We will be participating in our first collaboration with Kamishin Sake Brewery in Okayama!
On the day of the event, we will have delicious oden, bento boxes, sweets...all kinds of delicious snacks to go with the sake? There are also.
Shodoshima Sake Brewery Co., Ltd. MORIKUNI offers a variety of new sake recommended by our staff, including olive yeast sake made from olives harvested from Shodoshima so that our customers can enjoy this year's most popular products as soon as possible. We are planning to prepare it
Enjoy music, delicious local sake, and delicious food.
We look forward to seeing you on the cruise ship.
For further information, please contact us! !
International Ryobi Ferry
(ticket sales)
https://t.livepocket.jp/e/krfo_ec_240211
(notice)
https://ryobi-shodoshima.jp/news/news_3528/
(チケット販売)
https://t.livepocket.jp/e/krfo_ec_240211
(お知らせ)
https://ryobi-shodoshima.jp/news/news_3528/
https://www.instagram.com/morikunisakegura.
http://www.facebook.com/shodoshima.morikuni
#小豆島 #香川県 #SHODOSHIMA #KAGAWA #小豆島酒造 #MORIKUNI #日本酒 #日本酒好きと繋がりたい #小豆島の地酒 #小豆島で唯一の酒蔵 #フォレスト酒蔵MORIKUNIギャラリー #新酒 #瀬戸内海クルーズ #嘉美心酒造さんとコラボ
]]>
and it is characterized by the flavor of rice and a smooth aftertaste.
It is a sake that goes well with fried white fish, grilled meat, and sweets.
Sake rice: Senbonishiki
Alcohol level: 17.0
Sake level: +1.0
Acidity: 1.7
https://www.facebook.com/shodoshima.morikuni
https://www.instagram.com/morikunisakegura.
#小豆島 #香川県 #SHODOSHIMA #KAGAWA #小豆島酒造 #MORIKUNI
#日本酒 #日本酒好きと繋がりたい #小豆島の地酒 #小豆島で唯一の酒蔵 #フォレスト酒蔵MORIKUNIギャラリー #KIOKO #京子食品 #フランス #京子食品パリオペラ店 #京子食品パリマレ店 #ふわふわ。#新酒
]]>お客様オリジナルのプレゼントを作って頂いけます。
メッセージカードや熨斗なども豊富にご用意しておりますので、
お好みに合わせてお選びください。
ぜひオリジナルの素敵な贈り物にしてください。
スタッフもご相談をお受けさせて頂きますので、
どうぞ気軽にお声掛けください。
https://www.facebook.com/shodoshima.morikuni
https://www.instagram.com/morikunisakegura.
Sake gift for Valentine's Day 🥰
At Shodoshima Sake Brewery, customers are free to choose the alcohol
and goods in the wooden box and create their own original gift.
We also have a wide variety of message cards and noshi gifts for you to choose from.
Please make this a wonderful, original gift.
Our staff will also be happy to advise you, so please feel free to contact us.
#小豆島 #香川県 #SHODOSHIMA #KAGAWA #小豆島酒造 #MORIKUNI
#日本酒 #日本酒好きと繋がりたい #小豆島の地酒 #小豆島で唯一の酒蔵
]]>小豆島の酵母を使った今年の新酒や当日出店されるおでんやスイーツに合うMORIKUNIの人気のお酒を持ち込みましてお待ちいたしております。
音楽を聴きながら美味しいお酒を召し上がりながら2時間のクルージングをお楽しみください!
https://www.instagram.com/morikunisakegura.
http://www.facebook.com/shodoshima.morikuni
Kamigokoro Sake Brewery and Shodoshima Sake Brewery (MORIKUNI) from Okayama will be participating in the sake comparison cruise
We look forward to bringing in this year's new sake made with yeast from Shodoshima, as well as MORIKUNI's popular alcoholic beverages that go well with the oden and sweets that will be on sale that day.
Enjoy 2 hours of cruising while listening to music and enjoying delicious drinks!
#小豆島 #香川県 #SHODOSHIMA #KAGAWA #小豆島酒造 #MORIKUNI #日本酒 #日本酒好きと繋がりたい #小豆島の地酒 #小豆島で唯一の酒蔵 #フォレスト酒蔵MORIKUNIギャラリー #クルージング #音楽を聴きながら船旅 #日本酒のみ比べ
]]>
大変お待たせ致しました。
「ながら、」純米大吟醸が、新酒で販売になります
今回の「ながら、」は、小豆島の契約農家さんが、一生懸命育てました酒米オオセト100%、小豆島のお米、小豆島の酵母で造りました。
パイナップルのような香りが口の中に広がります。優しい甘味が特徴的!ワインのような味わいの食中酒です。
このお酒は、高齢化や人口減少により増えている小豆島の休耕田に酒米を作付けを広げることにより、田んぼを荒れ地にすることなく継続的に緑いっぱいにしたいと考え,前年度は、「小豆島の休耕田を緑いっぱいにしたい!」とクラウドファンデイングを実施、中山棚田協議会さん、寒霞渓地区の生産者2名の方に応援金をお渡しいたしました。
今年度は、契約農家の皆さんの応援といたしまして、MORIKUNI通販サイト、MORIKUNICREEMAサイトでは、「ながら、」の購入時に「小豆島の酒米農家さんの応援」一口30円の選択カゴを設けさせて頂きました。応援していただける方は、ぜひお願い致します。
MORIKUNIの店舗には、「小豆島の休耕田を酒米で緑いっぱいに!応援箱」を設置させて頂きます。
「ながら、」 純米大吟醸
アルコール度:16.0
日本酒度:-6
酸 度:2.6
https://www.instagram.com/morikunisakegura.
http://www.instagram.com/morikunisakegura.
Thank you for your patience.
``Nagara'' Junmai Daiginjo will be sold as a new sake
This time's ``Nagara'' is made with 100% sake rice grown by contracuni.jpted Shodoshima farmers, Shodoshima rice, and Shodoshima yeast.
A pineapple-like scent spreads in your mouth. Distinctive gentle sweetness! It's a meal drink that tastes like wine.
By expanding the planting of sake rice to the idle rice fields of Shodoshima, which is increasing due to aging and population decline, this sake aims to keep the rice fields full of greenery without turning them into wastelands.
On the MORIKUNI mail order site and MORIKUNI CREEMA site, we have set up a basket where you can select ``Supporting Shodoshima's Sake Rice Farmers'' for 30 yen per bite when purchasing ``Nagara''. If you would like to support us, please do so.
At MORIKUNI stores, we will be setting up a ``Support box to make Shodoshima's fallow fields full of greenery with sake rice!''
“Nagara” Junmai Daiginjo
Alcohol level: 16.0
Sake level: -6
Acid degree: 2.6
#小豆島 #香川県 #SHODOSHIMA #KAGAWA #小豆島酒造 #MORIKUNI #日本酒 #日本酒好きと繋がりたい #小豆島の地酒 #小豆島で唯一の酒蔵 #フォレスト酒蔵MORIKUNIギャラリー #ながら、 #純米大吟醸 #小豆島産オオセト100% #小豆島の休耕田を緑いっぱいに #小豆島の酒米農家さんを応援
#小豆島のオリーブの実から採取 #オリーブ酵母 #オリーブ酵母KO15
]]>
「ふわふわ。」今年の新酒で販売再開致します
Sorry to keep you waiting!
"Fuwafuwa." We will resume sales with this year's new sake
https://www.instagram.com/morikunisakegura.
http://www.instagram.com/morikunisakegura.
#小豆島 #香川県 #SHODOSHIMA #KAGAWA #小豆島酒造 #MORIKUNI
#日本酒 #日本酒好きと繋がりたい #小豆島の地酒 #小豆島で唯一の酒蔵
#フォレスト酒蔵MORIKUNIギャラリー #ふわふわ。#新酒
]]>
小豆島の張り子作家・石川 真奈美さんの「招き猫」、MORIKUNIおばあちゃんの日本酒ジャム、うとうと。桝入り、香川の手ぬぐい作家のオビカカズミさんの手ぬぐい包装のお酒のセットです。木箱は、土庄町の檜を使った木下製函さんの手作り!
縁起の良いセットです。
MORIKUNI Fukukitaru Set
Shodoshima paper mache artist Manami Ishikawa's ``beckoning cat'', Grandma MORIKUNI's sake jam, and Utoutomasuiri. A set of sake in a box and wrapped in a tenugui towel. The wooden box is handmade by Kinoshita Seikan using cypress from Tonosho Town!
This is an auspicious set.
https://www.instagram.com/morikunisakegura.
http://www.instagram.com/morikunisakegura.
#小豆島 #香川県 #SHODOSHIMA #KAGAWA #小豆島酒造 #MORIKUNI #日本酒 #日本酒好きと繋がりたい #小豆島の地酒 #小豆島で唯一の酒蔵 #フォレスト酒蔵MORIKUNIギャラリー #MORIKUNI福来るセット #MORIKUNIのお正月ギフト #小豆島張子招き猫 #MORIKUNIおばあちゃんの日本酒ジャム #木下製函の木箱 #オビカカズミさんのデザインMORIKUNIオリジナル手拭い
]]>
金子杜氏は若手の育成に力を入れて下さっています。
今年のチーム金子は、若手スタッフ3名それぞれが、自ら考え行動し、日々スキルを高めています。
伝統産業ではありますが、新しいことに挑戦し、小豆島の地酒を継続してほしいと思っています。
https://www.instagram.com/morikunisakegura.
https://www.facebook.com/shodoshima.morikuni
The power of young people
Chief brewer Kaneko puts a lot of effort into training young people.
This year's Team Kaneko has 3 young staff members who are thinking and acting on their own and strengthening their skills every day.
Although it is a traditional industry, I would like them to try new things and continue producing local sake from Shodoshima.
#小豆島 #香川県 #SHODOSHIMA #KAGAWA #小豆島酒造 #MORIKUNI #日本酒 #日本酒好きと繋がりたい #小豆島の地酒 #小豆島で唯一の酒蔵 #フォレスト酒蔵MORIKUNIギャラリー #チーム金子 #若手の育成 #酒つくり #新しい事への挑戦 #伝統を守る #地酒酒蔵の継承 #酒つくり最高の指導者
]]>
初しぼり「ふわふわ。」の酒粕できました!
本日27日より販売致しております。
https://www.instagram.com/morikunisakegura.
http://www.facebook.com/shodoshima.morikuni
The first squeezed “Fuwa Fuwa” sake lees is ready!
We are on sale from today, the 27th.
#小豆島 #香川県 #SHODOSHIMA #KAGAWA #小豆島酒造 #MORIKUNI
#日本酒 #日本酒好きと繋がりたい #小豆島の地酒 #小豆島で唯一の酒蔵 #フォレスト酒蔵MORIKUNIギャラリー
]]>
杜氏さんに酒粕剥いで頂いています。。申し訳ないです
笑い事ではないです...。
https://www.instagram.com/morikunisakegura.
http://www.facebook.com/shodoshima.morikuni
Fuwafuwa. Peel off the lees!
The brewer peels off the sake lees. . I'm sorry
It's no laughing matter.
#小豆島 #香川県 #SHODOSHIMA #KAGAWA #小豆島酒造 #MORIKUNI
#日本酒 #日本酒好きと繋がりたい #小豆島の地酒 #小豆島で唯一の酒蔵
]]>「ふわふわ。」の華やかなお花のような香りが、蔵中に広がります。
https://www.instagram.com/morikunisakegura.
http://www.facebook.com/shodoshima.morikuni
I made my first squeeze of sake for Christmas this year. First squeeze
A gorgeous flower-like aroma spreads throughout the brewery.
#小豆島 #香川県 #SHODOSHIMA #KAGAWA #小豆島酒造 #MORIKUNI
#日本酒 #日本酒好きと繋がりたい #小豆島の地酒 #小豆島で唯一の酒蔵
#フォレスト酒蔵MORIKUNIギャラリー #ふわふわしぼりたて #搾りたて限定品 #初しぼり
]]>
美味しいお酒を皆でしっかりと造らせて頂きますので、
次回新酒での発送を、楽しみにお待ちください。
1月上旬には,例年の「ふわふわ」の中取り300本限定をご案内できると思います。
シリアルナンバー付きでのご提供となります。
https://www.instagram.com/morikunisakegura.
http://morikuni.jp
We are sending the last sake of the year to France 😁
This time, there are some products that we have not been able to send even though we have received your order.
Our alcoholic beverages are handmade products, so production is limited. We will work together to make delicious sake, so please look forward to the next shipment of new sake.
In early January, I think we will be able to announce that 300 limited edition Nakadori bottles of "Fuwafuwa." will be available with serial numbers.
#小豆島 #香川県 #SHODOSHIMA #KAGAWA #小豆島酒造 #MORIKUNI #日本酒 #日本酒好きと繋がりたい #小豆島の地酒 #小豆島で唯一の酒蔵 #フォレスト酒蔵MORIKUNIギャラリー #ふわふわなかどり #搾りたて限定品
2023年度(第64回)全国推奨観光土産品審査会の結果発表があり、小豆島の地酒「小豆島にオリーブのみのなるころ…」が、中国大使館賞を頂きました。
全国推奨観光土産品審査会 入賞 プレスリリース
file:///C:/Users/eanas/AppData/Local/Temp/nsmail.pdf?type=application/pdf
入賞者リスト
file:///C:/Users/eanas/AppData/Local/Temp/nsmail-1.pdf?type=application/pdf
The results of the 2023 (64th) National Recommended Tourism Souvenir Review Committee were announced, and Shodoshima's local sake ``Shodoshima ni Olive no Naru Koro...'' received the Chinese Embassy Award.
https://www.instagram.com/morikunisakegura.
http://2023年度(第64回)全国推奨観光土産品審査会の結果発表があり、小豆島の地酒「小豆島にオリーブのみのなるころ…」が、中国大使館賞を頂きました。
全国推奨観光土産品審査会 入賞 プレスリリース
file:///C:/Users/eanas/AppData/Local/Temp/nsmail.pdf?type=application/pdf
入賞者リスト
file:///C:/Users/eanas/AppData/Local/Temp/nsmail-1.pdf?type=application/pdf
The results of the 2023 (64th) National Recommended Tourism Souvenir Review Committee were announced, and Shodoshima's local sake ``Shodoshima ni Olive no Naru Koro...'' received the Chinese Embassy Award.
https://www.instagram.com/morikunisakegura.
http://www.facebook.com/shodoshima.morikuni
#小豆島 #香川県 #SHODOSHIMA #KAGAWA #小豆島酒造 #MORIKUNI #日本酒 #日本酒好きと繋がりたい #小豆島の地酒 #小豆島で唯一の酒蔵 #フォレスト酒蔵MORIKUNIギャラリー #全国推奨観光土産品審査会 #小豆島産酒米オオセト #小豆島のオリーブの実 #讃岐オリーブ酵母
#小豆島 #香川県 #SHODOSHIMA #KAGAWA #小豆島酒造 #MORIKUNI #日本酒 #日本酒好きと繋がりたい #小豆島の地酒 #小豆島で唯一の酒蔵 #フォレスト酒蔵MORIKUNIギャラリー #全国推奨観光土産品審査会 #小豆島産酒米オオセト #小豆島のオリーブの実 #讃岐オリーブ酵母
]]>https://www.instagram.com/morikunisakegura.
http://www.facebook.com/shodoshima.morikuni
We would like to express our gratitude to the contract farmers in the Nakayama and Kankakei districts who planted Ooseto sake rice on Shodoshima this year.
Last month, we held an information session on sake rice, and we invited everyone who was interested in the Tojo area to a tour.
We had a very interesting look at how the sake rice Oose that you had grown is actually made into sake, explained by the chief brewer Kaneko, and we received many questions and questions about the Kanto region.
#小豆島 #香川県 #SHODOSHIMA #KAGAWA #小豆島酒造 #MORIKUNI #日本酒 #日本酒好きと繋がりたい #小豆島の地酒 #小豆島で唯一の酒蔵 #フォレスト酒蔵MORIKUNIギャラリー #小豆島の農家さんとつながりたい #小豆島産酒米オオセト
]]>
#小豆島 #香川県 #SHODOSHIMA #KAGAWA #小豆島酒造 #MORIKUNI #日本酒 #日本酒好きと繋がりたい #小豆島の地酒 #小豆島で唯一の酒蔵 #フォレスト酒蔵MORIKUNIギャラリー #オリーブ酵母酒 #小豆島新酒祭 #小豆島にお越し頂けるきっかけつくり #小豆島観光
]]>
今夜は交代で麹作りの手入れ作業を行っています。
https://www.instagram.com/morikunisakegura.
http://www.facebook.com/shodoshima.morikuni
This is Kouji from “Nagara”
Tonight we will take turns making koji.
]]>#日本酒 #日本酒好きと繋がりたい #小豆島の地酒 #小豆島で唯一の酒蔵
#フォレスト酒蔵MORIKUNIギャラリー #アメリカ ニューヨーク #小豆島にオリーブの実のなるころ#びびび。
]]>
純米吟醸「ふわふわ。」の仕込みの様子です
https://www.instagram.com/morikunisakegura.
http://www.facebook.com/shodoshima.morikuni
Sake making has begun in earnest.
This is how Junmai Ginjo "Fuwa Fuwa" is made.
#小豆島 #香川県 #SHODOSHIMA #KAGAWA #小豆島酒造 #MORIKUNI
]]>今回オランダへは初めての輸出です。是非、小豆島の小さな酒蔵の手造りの地酒のファンが、遠く離れたオランダで沢山出来ますよう願います
新酒ができるまでの品切れ商品もございますので、今回は、「ふふふ。」「うとうと。」「びびび。」「小豆島の輝大吟醸」「小豆島の輝山廃吟醸」「小豆島にオリーブの実のなるころ…」「桝いろいろセット」を送らせて頂きました。
https://www.instagram.com/morikunisakegura.
http://www.facebook.com/shodoshima.morikuni
We will send alcohol to the Netherlands.
This is our first export to the Netherlands. I hope that there will be many fans of Shodoshima's small, hand-made local sake in the faraway Netherlands.
There are some products that are out of stock until the new sake is made, so this time we will introduce ``Fufufu.'', ``Utouto'', ``Bibibi.'', ``Shodoshima nokagayaki Daiginjo'', ``Shodoshima nokagayakiYama Haiginjo'', ``When the olives grow on Shodoshima... `Masiroiroset
#小豆島 #香川県 #SHODOSHIMA #KAGAWA #小豆島酒造 #MORIKUNI #日本酒 #日本酒好きと繋がりたい #小豆島の地酒 #小豆島で唯一の酒蔵 #フォレスト酒蔵MORIKUNIギャラリー #オランダ #ふふふ。#うとうと。#びびび。#小豆島の輝 #桝いろいろセット
]]>
MORIKUNIの吟醸粕、小豆島の鈴木農園さんの放牧豚のお肉、沢山のお野菜と小豆島の具材がたっぷり入った粕汁です。
体が温まります
https://www.facebook.com/shodoshima.morikuni
https://www.instagram.com/morikunisakegura.
Made by the grandmother of Forest Sake Brewery MORIKUNI Gallery
Kasujiru with lots of ingredients
A lees soup made with MORIKUNI's Ginjo lees, pastured pork from Shodoshima's Suzuki Farm, and plenty of root vegetables.
It warms my body
#小豆島 #香川県 #SHODOSHIMA #KAGAWA #小豆島酒造 #MORIKUNI #日本酒 #日本酒好きと繋がりたい #小豆島の地酒 #小豆島で唯一の酒蔵 #フォレスト酒蔵MORIKUNIギャラリー #具沢山粕汁 #酒粕汁 #杜氏のまかない飯
]]>今回は、「小豆島にオリーブの実のなるころ…」です。
「小豆島にオリーブの実のなるころ…」
お米は、香川県産酒米オオセトを使用、酵母は、小豆島の香川県産業技術センター発酵食品研究所と香川県酒造組合の共同研究により、小豆島のオリーブの実より清酒酵母をを抽出しました、香川県酵母(さぬきオリーブ酵母KO18)使用いたしました純米酒の原酒です。ぽってりとした甘口のお酒です。火入れ酒なのですが、フレッシュなままお飲み頂きたいために−5度の冷蔵庫にて保存致しております。
このお酒は、台北の初魚様でお取り扱い頂けます。
https://www.facebook.com/chuyu20151201/
https://www.instagram.com/morikunisakegura.
http://www.instagram.com/morikunisakegura.
We will send sake to Taiwan.
This time, it's "When the olives grow on Shodoshima..."
"When olives grow on Shodoshima..."
The rice used is Ooseto sake rice produced in Kagawa Prefecture, and the yeast was extracted from olive fruit on Shodoshima through joint research between the Fermented Food Research Institute of the Kagawa Prefecture Industrial Technology Center and the Kagawa Prefecture Sake Brewers Association. This is a pure rice sake made using Kagawa prefecture yeast (Sanuki Olive Yeast KO18). It is a plump and sweet sake. Although it is pasteurized sake, we store it in the refrigerator at -5 degrees so that you can drink it fresh.
This alcoholic beverage is available at Chuuyu in Taipei.
https://www.facebook.com/chuyu20151201/
#小豆島 #香川県 #SHODOSHIMA #KAGAWA #小豆島酒造 #MORIKUNI #日本酒 #日本酒好きと繋がりたい #小豆島の地酒 #小豆島で唯一の酒蔵 #酒つくり #台湾に向けて小豆島からお酒を送ります。 #初魚 #小豆島にオリーブの実のなるころ #オリーブ酵母酒
]]>
毎年恒例の茶話会(毎日の打合せ)から一日の作業が始まります。
今日も蔵は賑やかでした
https://www.instagram.com/morikunisakegura
http://www.facebook.com/shodoshima.morikuni
On the 12th, Toji Kaneko and brewer Sakamoto entered the brewery.
The day's work begins with the annual tea party (daily meeting).
The warehouse was lively today as well.
]]>今回は、「ふふふ。」「びびび。」「はちはち」「小豆島の輝山廃吟醸」「小豆島にオリーブの実のなるころ…」を送ります。
フランス パリでのお酒のお問い合わせは、KIOKOまで、お願い致します。
https://www.facebook.com/Magasin.KIOKO.Alimentation.Japonaise
https://www.instagram.com/morikunisakegura
We will send morikuni sake to France
This time, we will be sending out ``Fufufu.'', ``Bibibi.'', ``Hachihachi'', ``Shodoshima no kagayaki yamahaiginjo'', and ``When the olives grow in Shodoshima...''.
For inquiries about this alcoholic beverage in France, please contact KIOKO.
#小豆島 #香川県 #SHODOSHIMA #KAGAWA #小豆島酒造 #MORIKUNI #KIOKO #京子食品 #KIOKOマレ店 #日本酒 #日本酒好きと繋がりたい #ふふふ #びびび #小豆島にオリーブの実のなるころ #小豆島の輝山廃吟醸 #はちはち
]]>
12日には、金子杜氏と蔵人の坂本さんが蔵入りし、いよいよ小豆島酒造も仕込みが始まります
https://www.instagram.com/morikunisakegura
https://www.facebook.com/shodoshima.morikuni
Sake rice Senbon Nishiki and Ooseto from Shodoshima arrived from Hiroshima.
This is the first one of this season.
On the 12th, Toji Kaneko and brewer Sakamoto-san will enter the brewery,
and Shodoshima Sake Brewery will finally begin brewing
#香川県 #KAGAWA #小豆島 #SHODOSHIMA #小豆島の地酒 #日本酒好きとつながりたい #日本酒 #小豆島酒造 #MORIKUNI #小豆島唯一の酒蔵 #フォレスト酒蔵MORIKUNi #金子杜氏 #但馬杜 氏 #オオセト #千本錦
]]>
「吟醸酒部門」「冷酒・燗酒部門」のダブル受賞でしたので、金子杜氏にも喜んでいただけました。
金子杜氏のご指導の賜物と感謝いたしております。
今後も金子杜氏のご指導の下で、若手に技術の継承ができればと思います。
https://www.instagram.com/morikunisakegura
https://www.facebook.com/shodoshima.morikuni
We received double awards in the ``Ginjo Sake Category'' and ``Cold Sake/Hot Sake Category,'' so Kaneko, the brewer, was also happy.
#香川県 #KAGAWA #小豆島 #SHODOSHIMA #令和5年四国清酒鑑評会 #表彰式 #ダブル受賞 #小豆島の輝大吟醸 #びびび。#小豆島の地酒 #日本酒好きとつながりたい #日本酒 #小豆島酒造 #MORIKUNI #小豆島唯一の酒蔵 #フォレスト酒蔵MORIKUN #金子杜氏 #但馬杜氏
]]>
]]>
ちょっと牛乳を入れられると、優しいお味になります。
また、このまま凍らせてスムージのように冷たくして飲まれるのもお勧めです。
https://www.instagram.com/morikunisakegura
http/www.facebook.com/shodoshima.morikuni
MORIKUNI's take-out amazake
If you add a little milk, it will have a gentler taste.
It is also recommended that you freeze it as is and drink it cold like a smoothie.
]]>今回は、キウイ!です。
贅沢に日本酒で炊きました甘酸っぱいキウイジャム
https://www.instagram.com/morikunisakegura
MORIKUNI Grandma's Sake Jam
This time, kiwi! is.
Sweet and sour kiwi jam cooked luxuriously with Japanese sake
#日本酒好きとつながりたい #日本酒 #小豆島酒造 #MORIKUNI
#日本酒ジャム #MORIKUNIおばあちゃんの手作りジャム #キウイジャム
]]>
今回は、MORIKUNIの酒粕を使ったアイスクリームご紹介です
酒粕の風味が感じられるカフェでも人気の本格的なアイスクリームです。MORIKUNIのロゴの焼き印が付いた香ばしい最中が付いております。
どうぞご自由にに挟んで、庭にベンチや縁側にお座布団、ミニテーブルをご用意いたしておりますので、お庭でゆっくりなさっていただいてもよろしいですし、観光地の景色をご覧いただきながら、また移動中にどうぞお召し上がりください。
https://www.instagram.com/morikunisakegura
https://www.facebook.com/shodoshima.morikuni
MORIKUNI takeout We have a lot of things to do!
This time, we will be introducing ice cream made with MORIKUNI's sake lees.
This authentic ice cream is popular at cafes and has the flavor of sake lees. It comes with a fragrant monaka branded with the MORIKUNI logo.
Please feel free to sandwich and enjoy.
#日本酒好きとつながりたい #日本酒 #小豆島酒造 #MORIKUNI #小豆島唯一の酒蔵 #フォレスト酒蔵MORIKUNギャラリー #MORIKUNIのテイクアウト #酒粕アイス #パリパロ最中に挟んでどうぞ
]]>
#小豆島唯一の酒蔵 #フォレスト酒蔵MORIKUNギャラリー #甘酒もオリジナルコーヒーもあります
]]>
今回は、「ふわふわ。」「ふふふ。」「うとうと。」「びびび。」「はちはち」の5種です。
このお酒のお問い合わせは、
Land of Water(Beijing)Trading Co., Ltdまでお願い致します。
https://www.instagram.com/morikunisakegura
https://www.facebook.com/shodoshima.morikuni
We will be preparing sake for Beijing, China.
This time, there are 5 types: ``Fuwafuwa.'' ``Fufufu.'' ``Utouto.'' ``Bibibi.'' `‘Hatihati''
For inquiries regarding this alcoholic beverage, please contact
Please contact Land of Water (Beijing) Trading Co., Ltd.
]]>お店に展示いたしております。
MORIKUNIのお向かいの山でも生息しています。
]]>
この酒米オオセトは、小豆島のオリーブの実から採取した酵母KO15を使い小豆島産純米大吟醸「ながら、」になります。
小豆島の生産者の方をはじめ、島の沢山の方々と関わりを持ちながら、一緒になって小豆島の地酒をアピールします。
https://www.instagram.com/morikunisakegura
https://www.facebook.com/shodoshima.morikuni
We have completed the grade inspection of the sake rice produced by a contract farmer grown on Shodoshima Island, which we will be taking care of from this year, and have sent it to Higashihiroshima's Haru Seigyo.
This sake rice is made into Shodoshima Junmai Daiginjo ``Nagara'' using yeast KO15 collected from Shodoshima's olive fruit.
We are involved with many people on the island, including the producers of Shodoshima, and we work together to promote Shodoshima's local sake.
#日本酒好きとつながりたい #日本酒 #小豆島酒造 #MORIKUNI #小豆島産オオセト #小豆島での酒米等級検査 #オリーブ酵母 #純米大吟醸ながら、#中山地区 #寒霞渓地区
]]>
MORIKUNIのちかくの内海八幡神社秋祭りも、今年も開催されます。
12日(木)に、馬木の小太鼓が、MORIKUNIの庭に立ち寄られました。
小豆島では、地元の伝統行事を大事にされており、代々受け継がれております。
内海八幡神社例大祭(15日)においては、「大太鼓」「小太鼓」「幟さし」の奉納がございます。
内海八幡神社例大祭では、太い竹に取り付けた約8メートルもある幟(のぼり)
を片手で差し上げ、額や肩で受けるという妙技が披露されます
https://www.instagram.com/morikunisakegura
#日本酒好きとつながりたい #日本酒 #小豆島酒造 #MORIKUNI
#内海神社例大祭 #秋まつり #小太鼓 #12日18時20分ごろMORIKUNIでふるまい #小豆島の秋祭り
]]>
小豆島では10月中旬に各地域で行われる秋の収穫に感謝するお祭が執り行われます。MORIKUNIの入り口にも御神燈を取り付けて頂きました。
12日(木)には、お店はお休みではございますが、馬木の小太鼓が18:20頃と、13日の8:40頃にMORIKUNIに立ち寄ります。
内海八幡神社例大祭(15日)においては、「大太鼓」「小太鼓」「幟さし」の奉納がございます。
内海八幡神社例大祭では、太い竹に取り付けた約8メートルもある幟(のぼり)を片手で差し上げ、額や肩で受けるという妙技が披露されます
The Utsumi Hachiman Shrine Autumn Festival near MORIKUNI will be held again this year.
On Shodoshima, festivals are held in mid-October to give thanks for the autumn harvest in each region. A sacred light was also installed at the entrance of MORIKUNI.
Although the store will be closed on the 12th (Thursday), Umaki's Kodaiko will be stopping by MORIKUNI at around 6:20 pm and on the 13th around 8:40 am.
At the Utsumi Hachiman Shrine Annual Festival, there are dedications of "big drums", "small drums" and "noborisashi".
At the Utsumi Hachiman Shrine Reitaisai Festival, a feat of holding an 8-meter banner attached to thick bamboo with one hand and receiving it on the forehead or shoulder is performed (15th).
https://www.instagram.com/morikunisakegura
https://www.facebook.com/shodoshima.morikuni
#日本酒好きとつながりたい #日本酒 #小豆島酒造 #MORIKUNI #内海神社例大祭 #秋まつり #小太鼓 #12日18時20分ごろMORIKUNIでふるまい #小豆島の秋祭り
]]>小豆島酒造は、今年も 「小豆島の輝山廃吟醸」古酒部門金賞
「ながら、」純米大吟醸部門 銀賞
「小豆島にオリーブの実のなるころ・・・」純米大吟醸部門 銀賞を頂きました。
#小豆島 #香川県 #SHODOSHIMA #KAGAWA #小豆島酒造 #MORIKUNI
#小豆島の輝山廃吟醸 #小豆島にオリーブの実のなるころ #酒米オオセト
#ながら、 #純米大吟醸 #CINVE #スペイン #日本酒 #日本酒好きと繋がりたい
]]>
一般的に純米大吟醸酒とは、香り華やかで、スッキリとした味わいが特徴です。旬まい大吟醸酒「ながら、」は、「あえて」その華やかな香りを適度に抑え、米の旨味は適度に増やしています。香りと味のバランスを少しずらすことで、しっかりと腰を据えてお飲みいただく純米大吟醸酒に仕上げました。どんな場面でも、どんなお食事にもあわせ「ながら、」お楽しみいただける面白い純米大吟醸です。
https://www.facebook.com/shodoshima.morikuni
https://www.instagram.com/morikunisakegura
Junmai Daiginjo sake is generally characterized by its bright aroma and refreshing taste. Shunmai Daiginjo Sake ``Nagara'' ``daringly'' suppresses its gorgeous aroma to the right degree, while increasing the flavor of the rice to the right degree. By slightly shifting the balance of aroma and taste, we have created a Junmai Daiginjo sake that you can sit back and enjoy. This is an interesting Junmai Daiginjo that can be enjoyed in any situation and with any meal.
#小豆島 #香川県 #SHODOSHIMA #KAGAWA #小豆島酒造 #MORIKUNI #小豆島寒霞渓の麓 #中山地区千枚田 #酒米オオセト #ながら、 #純米大吟醸 #香川県県産品コンクール #知事賞(最優秀賞) #日本酒 #日本酒好きと繋がりたい
]]>
]]>]]>
明日は、いよいよ稲刈りです
https://www.instagram.com/morikunisakegura
http://www.facebook.com/shodoshima.morikuni
This is the situation in the Kankakei area, where this year we tried planting sake rice Ooseto for the first time!
Tomorrow is the time to harvest rice.
#小豆島 #香川県 #SHODOSHIMA #KAGAWA #小豆島酒造 #MORIKUNI #小豆島寒霞渓の麓
#酒米オオセト #稲刈り #MORIKUNI #日本酒 #日本酒好きと繋がりたい
]]>
]]>